Pagini

luni, 27 ianuarie 2014

Codul rosu de prostie

Cand codul rosu e doar la Ponta in cap.
In noimbrie guvernul Ponta anunta ca va veni foarte repede vijelia vijeliilor si ca nu mai are timp sa organizeze licitatii pentru deszapezirea drumurilor. Asa ca au fost acordate prin negociere directa. Nu stiu cum dracu' se face dar toate aceste contracte  au ajuns la firmele de casa ale usl-ului.

Iarna n-a venit repede, vajul cel mare n-a ajuns. La sfarsit de ianuarie ninge, nici mult, nici putin. O iarna cu mult sub cea din 2012 cand antena 3 urla de-mi cadea tencuiala de pe casa. Guvernul se gaseste in imposibilitatea de a curata drumurile din cauza faptului ca firmele care au luat banii de la mine si tine, adica de la prosti, nu s-au deranjat sa faca ceva. Guvernul politizeaza pana si vremea, declara codul rosu, se declara stare de alerta, armata intervine. Firmele usl-iste care trebuiau sa fie prezente la deszapezire sunt inexistente, patronii lor probabil cauta codul rosu de caldura prin tarile calde, si "prostii palteste".

duminică, 19 ianuarie 2014

Contrastele Bucurestiului

Urat de catre multi dintre propriii sai locuitori, respins de restul, distrus de nazisti, americani, comunisti, cutremure si acum de primarii sai, Bucurestiul surprinde doar turistii straini care fie ca au asteptari mici sau niciuna. Bucurestiul este un oras al contrastelor unde mizeria si splenodarea orientului traiesc in armonie cu raceala si stralucirea apusului. Din acest motiv imi place Bucurestiul, din acest motiv este cel mai cool oras din lume.
Monumentul Iuliu Maniu. Inchis si ucis de comunisti. Azi, jumatate dintre romani regreta comunismul. 

Mihai Viteazul. Imaginea sa a fost de multe ori folosita in propagande ieftine nationaliste. I-as intreba pe iobagii din timpul domniei lui sa-mi spuna o parere despre el.

Mihail Cantacuzino. Cea mai veche statuie din Bucuresti si prima care a infatisat o persoana.

miercuri, 15 ianuarie 2014

De ce Romania

Da' de ce vin ba astia la noi? Ce vad astia la saracia noastra? Si le place? Cam asa se incheie triada de intrebari. Dar chiar, de ce vin strainii la noi?
Clipe de relaxare in Barsana, Maramures
Eram intr-o zi printr-un sat din Maramures cu un grup de americani. Unul dintre ei a vrut sa-si cumpere ceva de la chioscul din strada asa ca il urmez la locul cu pricina pentru a-l ajuta cu traducerea. Inauntru, un morosan tipic la vreo 45 de ani care ramane putin uimit la vederea americanului, incepe sa ne analizeze atent fara sa inteleaga nimic din ce vorbeam noi. Ne serveste omul si ma intreaba "Da' de ce vin astia la noi? Ce vor sa vada aici la saracia noastra?" Satul de intrebarea asta venita din partea romanilor i-o tai direct. "Pe tine." Tipul ramane uimit si nesigur. Isi indreapta degetul gros catre propria persoana si zice timid: "Pe mine?!"

Sovaiala morosanului ma amuza si il lamuresc. Da pe tine, pe mine, si pe el, pe noi romanii. Vor sa vada ce facem, cum traim si ce gandim. Turismul nu inseamna doar Turnul Eiffel, Big Ben, sau Coloseumul. Inseamna descoperirea altor culturi, mentalitati. Inseamna explorarea tinuturilor necunoscute, nepromovate, indiferent ca sunt la Roma sau la Cacica.

Morosanul meu isi revine repede, si oarecum magulit devine volubil. "A, pai romanul e primitor. Isi da si camasa de pe el."

Cam asta este singura intrebare ca m-a enervat dupa 10 ani de ghidarie, faptul ca tocmai romanul nu stie de ce un strain ar trebui sa vina in Romania. Celelalte intrebari ale strainilor despre Dracula, vampiri, Ceausescu, orfelinate sau Nadia Comaneci mi se par legitime si inofensive.

Update
Catalin Gruia tocmai a publicat ultima sa carte, "Romania Explained to my Friends Abroad". Poate ca si romanii ar trebui sa o citeasca.