Pagini

duminică, 25 decembrie 2016

Sol Invictus, Hanuka şi Crăciun fericite!

Sunt foarte multe motive pentru care un ateu ar trebui să sărbătorească sau cel puţin să accepte crăciunul ca un eveniment anual important. În primul rând, evenimentul nu e chiar aşa de creştin pe cât de mult cred creştinii, mulţi dintre ei habar neavând ce serbează cu adevărat. E un eveniment legat de solstiţiul de iarnă când în sfârşit ziua începe să crească, dând în acest fel speranţă culturilor de acum mii de ani.


Poate că cel mai important motiv este diversitatea pe care mulţi creştini o resping, sunt refractari la ea, doar vezi cel mai recent caz al numirii prim-ministrului Sveil Shaidehh, respinsă nu neapărat pentru relaţiile sale cu lumea coruptă din PSD, ci pentru că e musulmană. Nu trebuie să iei această poveste a lui Isus ad litteram, just enjoy it.

Să fim serioşi, fie că vrei sau nu, ca ateu faci parte din cultura creştină, de altfel, nici măcar nu ai fi ateu într-o cultură islamică. Ai cam fi dead meet, aşa cum se întâmplă prin Bangladeş. Istoria şi cultura creştină sunt esenţiale pentru Europa de azi. Sigur, suntem cu sute de ani în urmă, poate chiar mii, din cauza religiei, cum o spune Carl Sagan. Nu e un motiv de mândrie aşa cum încearcă intelectualii creştini să impună această idee, dar se putea şi mai rău.

Mulţi dintre noi încă avem părinţi creştini şi de dragul lor ne putem bucura alături de ei. E foarte înduioşător să-ţi vezi părinţii cum te aşteaptă cu tone de mâncăruri pe masă, dar cel mai important e că poţi fi cu ei. Iar vinul e la fel de bun chiar şi de crăciun.

Mulţi dintre prietenii noştri sunt creştini. Ne simţim bine cu ei, râdem cu ei, plângem cu ei. Printre puţinii mei prieteni, cine dracu' să se încurce cu unul ca mine, cei mai mulţi nu sunt atei, ci creştini, chiar creştini care se implică foarte mult în religie. Şi până la urmă, pe cine am mai bate noi la cap cu întrebări religioase, cu discuţii care îi scot din zona lor de confort?

Pentru că un ateu poate înţelege chiar mai bine mesajul crăciunului. Să fim serioşi, nu prea ne omorâm cu şoriciul şi tone de carne sau sarmale. Pentru noi tot anul merită trăit, nu doar două zile de crăciun şi alte două de paşte. Zilele acestea, cumpătarea poate fi întâlnită mai degrabă la atei decât la creştini.

Pentru că ateii sunt singurii care fac bradul de crăciun (care între noi fie vorba, nu prea e creştin) în ajunul crăciunului. Creştinii mai au puţin şi îşi duc brazii in august pe plajă la Mamaia.

Pentru că e cool să ieşi la plimbare a doua zi de dimineaţă când oraşul e complet gol, liniştit, doar al tău.

Pentru că un ateu poate sta departe de această cruciadă consumeristă, în acest fel, chiar şi fără să vrea, fiind mult mai aproape de bun-simţ.

Pentru că şi tu ca ateu îl strigi pe Dumnezeu când îţi dai drumul, hai recunoaşte asta.

Pentru că nu iei totul în serios aşa cum face un creştin care e gata să-ţi ţină prelegeri pline de morală creştină.

Pentru că e de preferat un creştin prost decât un ateu prost. Primul măcar are scuze.